Podstawy edukacji ignacjańskiej - Mółka, Janusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Na polskim rynku wydawniczym pojawiła się publikacja, którazawiera tłumaczenie dwóch dokumentów odnoszących siędo jezuickiego stylu wychowania, pod wspólnym tytułem: Podstawyedukacji ignacjańskiej. Przekładu dokonał jezuita BogusławSteczek. Słowo wstępne do polskiego wydania napisałprzełożony generalny zakonu Towarzystwa Jezusowego Peter--Hans Kolvenbach. Stwierdza w nim między innymi, żeIgnacjańska edukacja kieruje się wizją, wyrastającą z wiaryi duchowego doświadczenia Ignacego Loyoli. Wizja ta zostałatrafnie ukazana w dokumencie: Charakterystyczne cechy jezuickiegowychowania, a jej praktyczne zastosowanie znajdujeodbicie w drugim dokumencie: Pedagogia ignacjańska – podejściepraktyczne.