Rola wyższych uczelni katolickich z perspektywy pontyfikatu Jana Pawła II - Grocholewski, Zenon (Horyzonty Wychowania, 2017)
Pragnę wyrazić wdzięczność Jezuitom w Polsce za zaproszeniemnie w ramach centralnych obchodów Jubileuszu związanegoz 450. rocznicą śmierci św. Ignacego oraz 500. rocznicą urodzinśw. Franciszka Ksawerego i bł. Piotra Fabera. Może dziwić kogoś,dlaczego Jezuici polscy zaprosili właśnie mnie. Wydaje się, żemotywem jest to, iż jestem bardzo mocno związany z tym Zakonem,zwłaszcza na poziomie akademickim, a w związku z tymtakże bardzo serdecznymi kontaktami osobistymi. Odbyłem bowiemstudia na Wydziale Prawa Kanonicznego Papieskiego UniwersytetuGregoriańskiego w Rzymie, który – jak podkreślił Jan PawełII – zrodził się „z apostolskiej gorliwości św. Ignacego Loyoli” .1Na tym uniwersytecie zdobyłem kolejne stopnie naukowe, a następnieprzez ponad 25 lat byłem jego wykładowcą, pracującjednocześnie w Najwyższym Trybunale Sygnatury Apostolskiej.Jest to więc w pewnym stopniu „mój” uniwersytet,moja Alma Mater