Ikona jako miejsce doświadczania wartości - Adamska, Adriana (Horyzonty Wychowania, 2017)
Współczesny człowiek rzadko znajduje czas na lekturę. Jeszczerzadziej na refleksję. Obserwując zachodzące w ostatnichlatach w polskiej rzeczywistości przemiany, nietrudno znaleźćwytłumaczenie dla takiego stanu rzeczy. Narzucający tempo życiasystem rynkowy w sposób zasadniczy determinuje dziś stylżycia, traktując brutalnie wszelkie wyższe, przekraczające sferękonsumpcji potrzeby, skutecznie eliminując także z pola ludzkichdziałań bezinteresowność, współczucie oraz troskę o los drugiegoczłowieka. Priorytetem oraz najwyższą wartością stał sięzysk, zaś dobór środków sprzyjający jego osiąganiu znajdujecoraz słabsze etycznie bariery. W tych warunkach rację bytuposiadać może tylko to, co utylitarne i dające prognozę dochodów,niemniej wizja ludzkiego życia, sprowadzona wyłącznie dogromadzenia dóbr i tak zwanego materialnego sukcesu, jest wizjązawężoną i jednostronną, ponieważ zakres możliwości człowieka,jak i skala jego potrzeb są daleko większe i głębsze