Kiedy dobro przestaje nim być... Kilka refleksji na temat bezistocia religii - Kisiel- Dorohinicka, Celina (Horyzonty Wychowania, 2017)
Manfred Deselaers, spoglądający na życie komendanta obozukoncentracyjnego Auschwitz w kategoriach ludzkiego dramatu,zachęca czytelnika do refleksji sięgającej poza samą dramatycznąpostać. Wedle autora historia Rudolfa Hössadaje do myślenia o roli miłości w świecie zła, skłania do zastanowienianad ludzkością, która została zraniona w fałszywymkatolickim wychowaniu, która została unicestwiona w nieludzkimsystemie.Współczesne uwarunkowania społeczno-polityczne dają nadzieję,że ów nieludzki system, oparty na narodowo-socjalistycznejideologii, jak i cała koszmarna rzeczywistość totalitaryzmów, nigdynie powrócą. Religijność jednak, która rani, jest w mniejszymlub większym stopniu nieustannie naszym udziałem. Myślę tutajo religijności, która zamiast wyzwalać człowieka, pogrąża go, któranie przez przypadek łamie trzcinę nadłamaną i gasi knotniedopalony...