Pojęcie autorytetu u współczesnej młodzieży - Nowak, Aneta (Horyzonty Wychowania, 2017)
We współczesnym świecie wiele mówi się o upadku kulturyi cywilizacji. Wartości wyższe, takie jak: sprawiedliwość, prawda,honor, patriotyzm powoli tracą na znaczeniu. Ich miejsce zajmująwartości materialne, konsumpcyjne, czyli te położone najniżejw hierarchii wartości. Niektórzy uważają, że spowodowane jestto „mechanistycznym poglądem zachodniej nauki”1. Maria Sitkotwierdzi, że współczesny świat znajduje się „w okresie bezkrólewiawartości”. Dzisiaj to nie autorytety i nie tradycja wpływana kształtowanie się wartości. Na to, co uznajemy za cenne,wpływa rozwój techniczny, procesy polityczne i w końcu moda2.W takimświecie wychowują się dzieci i młodzież, w świecie bezwyższych wartości.