Banalizacja nadprzyrodzoności w kolorowych pismach dla młodzieży - Nowakowski, Piotr Tomasz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Ofertę prasową dla młodzieży cechuje w dużym stopniutendencja dostrzegalna w funkcjonowaniu szerokiego spektrumwspółczesnych mediów. Chodzi mianowicie o próbę dostarczaniarozrywki za wszelką cenę. Zgodnie z postulatem atrakcyjności,redaktorów wielu pism absorbuje to, co jest „bliskie ciału”, cowiąże się z doczesnością i rozrywką. Sprawy bardziej ogólnebądź mniej atrakcyjne interesują ich w mniejszym stopniu lubwcale. Dostrzegamy to między innymi w zjawisku banalizacjinadprzyrodzoności