W. Brezinka, Wychowanie i pedagogika w dobie przemian kulturowych - Dybowska, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wolfgang Brezinka urodzony w 1928 roku jest emerytowanymprofesorem uniwersytetów wWürzburgu, Innsbrucku i Konstancji.Jest członkiem Austriackiej Akademii Nauk oraz autorem wielupublikacji dotyczących teorii wychowania, przekładanych na wielejęzyków. Zaliczany do grona największych współczesnych teoretykównauki o wychowaniu, jest przedstawicielem pedagogikiempirycznej, nurtu w pedagogice, który za kluczowy elementnauk o wychowaniu uważa empiryczny sposób myślenia. Nurtten, zapoczątkowany przez Herbarta, rozwinął się głównie w krajachniemieckojęzycznych począwszy od lat 60. XX wieku.