Piotr Tomasz Nowakowski, Modele człowieka propagowane w wybranych czasopismach młodzieżowych. - Marczewski, Marek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Książka zawiera wydrukowany tekst pracy doktorskiej autora,wykonanej w Katedrze Filozofii Wychowania Wydziału NaukSpołecznych KUL, pod kierunkiem prof. Wojciecha Chudego.Dotyczy zagadnienia „norm i wartości moralnych propagowanychw pismach dlamłodzieży”1, które ukazują się w Polsce. Samtematjest bardzo interesujący, bo podejmowany wielokrotnie podczasspotkań z młodzieżą i rodzicami, ale raczej zjawiskowo niż w sposóbnaukowy. Autor dopełnia wielość już istniejących opracowańz zakresu czytelnictwa prasy, w których zajmowano się czytelnictwemi funkcją prasy dla dzieci i młodzieży, analizą języka, kreowanegoprzez czasopisma obrazu świata, systemu wartości, modeluosoby, znaczenia i rozumienia ludzkiej płciowości