Janusz Gajda, Pedagogika kultury w zarysie - Mółka, Janusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Oficyna Wydawnicza „Impuls” dostarcza kolejną interesującąi fachową publikację z zakresu myśli pedagogicznej. Tym razemudostępnia opracowanie Janusza Gajdy, wybitnego znawcy i reprezentanta pedagogiki kultury, pod tytułem Pedagogika kulturyw zarysie. Autor nadał opracowaniu usystematyzowany i chronologiczny porządek. W siedmiu rozdziałach omawia zasadnicze myśli i zagadnienia odnoszące się do pedagogiki kultury. Przybliża poglądy klasyków zaliczanych do tego nurtu. Przedstawia rodowód i kształtowanie się założeń filozoficznych i metodologicznych oraz dokonujące się przemiany i uwarunkowania w interpretacji pedagogiki kultury. Te części uzupełnia dziewięćdziesięcioma czterema pytaniami, mającymi na celu samokontrolę oraz ukierunkowanie samokształcenia w opanowaniu treści zawartej we wszystkich rozdziałach.