Oblicze współczesnej rodziny polskiej, red. ks. Bronisław Mierzwiński i Ewa Dybowska, - Spyrka, Renata (Horyzonty Wychowania, 2017)
Omawiana książka jest wynikiem naukowej refleksji nad rodziną,przeprowadzonej przez pracowników naukowo-dydaktycznychKatedry Pedagogiki Rodziny Wydziału PedagogicznegoWyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej „Ignatianum”w Krakowie.Bezspornym pozostaje fakt, że rodzina ma w życiu każdegoczłowieka istotne znaczenie. Jest ona środowiskiem, w którymczłowiek przychodzi na świat, w którym poznaje otaczającą gorzeczywistość, by móc później aktywnie wpływać na losy swojei swoich bliskich. Rodzina odgrywa doniosłą rolę zarówno w życiuposzczególnych jednostek, jak i całego społeczeństwa. Liczne sąopracowania tak teoretyczne, jak i empiryczne na temat tej pierwotnejgrupy społecznej. Znajdują one swoje odzwierciedleniew bogatej literaturze familiologicznej i gamologicznej