Edytorial; - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wybitny filolog, slawista, historyk literatury i kultury polskiejAleksander Brückner, w Słowniku etymologicznym języka polskiego(1926-27) napisał, że sumienie to znaczy „mniemać taki siak”. Już to określenie wprowadza w poważną zadumę, gdyżwłaściwie to nie wiadomo, czym to sumienie jest, chociaż pewneo nim pojęcie posiadamy – w sumieniu człowiek rozważa, roztrząsa,osądza.