Rodzinna komunikacja w perspektywie postaw rodzicielskich - Kmiecik-Jusięga, Karolina (Horyzonty Wychowania, 2012)
Artykuł stanowi próbę fragmentarycznego opisu komunikacji rodzinnej w perspektywie postaw rodziców, które z kolei determinują w pewnym stopniu funkcjonalność lub dysfunkcjonalność systemu rodzinnego. Postawy jako trójpoziomowe tendencje zachowawcze wpływają na sposoby komunikowania się w rodzinie. Autorka, opisując uprzednio komunikacyjne aksjomaty oraz definicje komunikacji i interakcji, rozróżnia cztery ich rodzaje: akceptująco-współdziałający, odtrącająco-unikowy, ochronno-kontrolujący oraz paradoksalny. The article is an attempt to give a fragmentary account of family communication from the perspective of parental attitudes, which in turn determine to some extent the functionality or dysfunctionality of the family system. Attitudes, as three-level conservative tendencies, influence the ways of communicating in a family. Describing the formerly communicative axioms and definitions of communication and interaction, the Author differentiates four types of them: the accept-ing-cooperating, the rejecting-avoiding, the protective-controlling and the paradoxical.