Nadzieje i zagrożenia globalizacji - Pilch, Tadeusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Współczesna szkoła jest całkowicie nieprzygotowana na przyjęcieparadygmatu wychowania globalnego. Ukształtowana jestprzez kulturę lokalną. Dobrze służy tej właśnie kulturze i społeczeństwu,w którym funkcjonuje. Aktywnie tworzy kulturę lokalnąi ład społeczeństwa lokalnego. Bardzo dobrze się sprawdziłajako preceptor kultury i problematyki ogólnoświatowej. Towłaśnie szkoła z zaścianków lokalnego kręgu wyprowadzałamłodzież w szeroki świat, uczyła go poznawać i rozumieć. Aleczyniła to kreując swoisty dualizm rzeczywistości i jej poznania:na otoczenie i krąg świata swojego i świata innego, obcego. Tymczasemw koncepcji globalizacji nie ma dychotomii i świataswojego i obcego. Jest jeden ważny świat: produkcji, rywalizacjii konsumpcji. Szkoła nie jest ani gotowa do funkcjonowaniaw takich warunkach, ani do służby takiej strategii. Dlatego jednymz ważnych postulatów polityki oświatowej globalizacji jestskracanie okresów studiowania i nacisk na instrumentalny sensedukacji.Można