Inwazja przekłuwaczy ciał. Wychowawcze problemy tatuażu i piercingu u nastolatków - Gołąbek, Emilian (Horyzonty Wychowania, 2017)
Człowiek od zawsze ozdabiał swoje ciało, ale z reguły miałoto znaczenie rytualne. Dlaczego dzisiaj, wyzwolony od ograniczeń,lekceważąc dawne kanony piękna, pragnie ze swojej skóryuczynić żywy obraz?Tatuaż – niegdyś „sztuka” zarezerwowana dla przestępców,żeglarzy i żołnierzy – ostatnio stał się modny wśród młodzieży.Ulice polskich miast pełne są młodych ludzi, którzy noszą naswoim ciele przeróżne znaki, symbole i słowa. Kiedyś wielbicieleruchu punk „pozapinali swoje twarze na agrafki” i obwiesili je łańcuchamii kolczykami, dziś niemal co drugi młody człowiek nosiw uchu jakąś ozdobę. Przyozdabianie się nabrało rozmachu –upiększane są nosy, wargi, języki, łuki brwiowe, policzki, sutki,pępki i części intymne. Pole do popisu jest niemal nieograniczone,prawie każdy fragment ludzkiego ciała daje się przekłući przystroić jakimś mniej lub bardziej gustownym drobiazgiem.Szacuje się, że w Polsce już około trzech milionów osób poddałosię zabiegom przekłuwania różnych części ciała.