Człowiek wobec dobra i zła w perspektywie filozofii moralności T. Ślipki - Król, Remigiusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Na początku niniejszej refleksji pragnę powiedzieć, że doprezentacji powyżej kwestii zamierzam podejść przez odwołaniesię do filozofii moralności Tadeusza Ślipki, by w ten sposóbznaleźć się niejako w odwiecznych podstawach interesującegonas dyskursu człowieka nad zagadnieniami dobra i zła. Z pewnościąistnieje wiele możliwości ujęć interesującego nas problemu.Badacz – rekonstruktor musi podjąć tutaj trudną decyzjęodnośnie do selekcji tak złożonego i bogatego materiału, z którymma do czynienia.