G. Kruck (Hg.), Gottesglaube – Gotteserfahrung – Gotteserkenntnis. Begründungsformen religiöser Erfahrung in der Gegenwart, Matthias – Grünewald – - Machnacz, Jarzy (Horyzonty Wychowania, 2017)
Niektórych książek nie sposób szczegółowo omówić. W prezentowanejpracy mamy właśnie z takim przypadkiem do czynienia.Szerokość podjętego tematu, jak i głębia prezentowanychanaliz nie pozwalają na to. Zwrócenie uwagi na jeden czy dwaartykuły może jedynie zaciekawić; próba wydobycia głównej liniianaliz podejmowanych problemów może tylko przybliżyć czytelnikowiniektóre zagadnienia, dlatego rezygnuję z tej formy.W pierwszej części przedstawię nazwiska autorów i tytuły zamieszczonychreferatów, a w drugiej postawię pytania, na którew mniejszym lub większym stopniu, zależnie od punktu ciężkościpodjętych analiz, próbują one odpowiedzieć. Dzięki temu zwrócęuwagę na całą książkę i zasygnalizuję wszystkie poruszoneprzez nią problemy