Ludwik Piechnik, Powstanie i rozwój jezuickiej Ratio studiorum (1548-1599), „Studia i Materiały do Dziejów Jezuitów Polskich” - Puchowski, Kazimierz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Dzieje szkolnictwa Towarzystwa Jezusowego doczekały sięw ostatnich latach wielu publikacji historyków nauki, wychowania,literatury czy teatru. Prezentują one edukacyjne osiągnięcia i niedostatkizakonu w sposób bardziej erudycyjny i obiektywny, nie zamykająjednak sporu wokół oceny działalności oświatowej zakonu.