Katarzyna Dybeł, Etre heureux au Moyen Age. D’après le roman arthurien en prose du XIIIe siècle (Być szczęśliwym w Średniowieczu. Trzynastowieczna powieść arturiańska pisana prozą), Peeters, Louvain-Paris-Dudley - Ślipko, Tadeusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Celem książki jest ukazanie francuskiej literatury średniowiecznejw aspekcie, który, jak dotąd, nie był często eksponowany,a mianowicie jako szczególnego zapisu dążenia człowiekado szczęścia i bardziej lub mniej udanych prób urzeczywistnianiategoż szczęścia w transcendentnym, ale i w ziemskim, ludzkimwymiarze. Książka napisana została w języku francuskim i wydanaw prestiżowym belgijskim wydawnictwie Peeters. Przeznaczonajest dla każdego czytelnika władającego tym językiemi interesującego się literaturą i teologią XIII-wiecznej Francji