Malarstwo Krystyny Feliksik - Popiołek, Irena (Horyzonty Wychowania, 2017)
Kiedy w roku 1995 słynna wystawa w warszawskim Arsenaleukazała zarówno artystom, ale przede wszystkim władzom politycznymPRL, że w Polsce nadal nie jest możliwe kontynuowaniepolskiej wersji radzieckiego realizmu socjalistycznego, doszło doeksplozjimalarstwa ekspresyjnego, abstrakcyjnego, do artystycznejmanifestacji sprzeciwu wobec malarstwa realistycznego.Artyści, którzy jeszcze niedawno malowali murarzy, górnikówi traktorzystki, pokazywali obrazy będące niemal naiwnym naśladownictwemabstrakcji geometrycznej, ale i pełnej emocjonalnegodynamizmu.