Dwie strategie działania i związane z nimi typy odpowiedzialności - Bobrowska, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2017)
W dyskusji na temat wychowania do odpowiedzialności społecznejpodkreśla się zazwyczaj potrzebę rozwijania tej postawy– odpowiedzialność traktowana jest tak, jakby była cechą,która może być bardziej lub mniej rozwinięta, podlegać stopniowaniu,a kwestią podstawową jest to, jak sprawić, by zwłaszczamłodzi ludzie nie koncentrowali się wyłącznie na własnychsprawach, ale także poczuwali się do solidarności ze społecznymotoczeniem. Nie ulega wątpliwości, że ludzie mogą być bardziejlub mniej odpowiedzialni, wydaje się jednak, że ważne jest takżei to, za co albo za kogo czują się odpowiedzialni. Można zaryzykowaćtezę, że społeczeństwo zupełnie pozbawione odpowiedzialnościnie jest możliwe, że bez niej po prostu by się rozpadło,prawdopodobnie więc chodzi nie tylko o samą odpowiedzialność,ale także o jej rodzaj, o to, jak ona jest ukierunkowana.