Tożsamość – refleksja socjologiczno-psychologiczna - Homa, Tomasz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Propozycja definicji tożsamości:– Pod pojęciem t o żsamoś c i, w niniejszym artykule, będziemyrozumieć, najogólniej, pewną określoną świadomość siebie –sposób rozumienia siebie, płynące z tego zrozumienia zachowania,a także, zgodne z tym rozumieniem, interpretowanieotaczającego świata.– Tak rozumiana tożsamość wyraża się głównie w postaci przekonań,zasad, określonej hierarchii wartości oraz wzorcówzachowań.– Tworzysię ona w wyniku mniej lub bardziej świadomej akceptacjitakiej czy innej rzeczywistości jako istotnego punktuodniesienia dla właściwego rozumienia siebie, własnej historii,teraźniejszości i przyszłości, oraz otaczającego świata