Nadzieje i zagrożenia globalizacji* - Pilch, Tadeusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Pojęcie globalizacji zadomowiło się w naszej świadomościjako termin określający procesy gospodarcze. Najbogaciej teżjest opisywane, dokumentowane i interpretowane przez ekonomistów.Trudno wyznaczyć precyzyjne granice czasowe powstanialub kształtowania się zjawisk gospodarczej globalizacji.Pierwotnych postaci globalizacji, jej archetypów wielu badaczydopatruje się już u Fenicjan, w starożytnym Rzymie, w średniowieczu.Nie ulega natomiast wątpliwości, że ład gospodarczykształtowany po drugiej wojnie światowej nosił znamiona ładuglobalnego. Najpierw w skali regionalnej: Europy Zachodniej,części Azji, Ameryki Północnej, a po rozpadzie ideologicznejdychotomii świata w ostatnich 10-leciach XX wieku nabrał cechogólnoświatowych. Na progu XXI wieku rozwinął się w nieograniczonyżadnymi limitami geograficznymi lub ideologicznymisystem funkcjonowania gospodarki nazwanej przez badaczyi analityków „ekonomią ery globalizacji”.