Wkład Jezuitów do nauki i kultury w Rzeczypospolitej Obojga Narodów i pod zaborami - Cieślak, Stanisław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Dwanaście lat temu pojawiła się na rynku wydawniczymksiążka Jezuici a kultura polska, którą można uznać za przełomowąw dziedzinie badań nad historią owianego czarną legendąTowarzystwa Jezusowego. Publikacja ta, wydana pod redakcjąks. Ludwika Grzebienia SJ i ks. Stanisława Obirka SJ, zawieramateriały sympozjum, które odbyło się w Krakowie w dniach15-17 lutego 1991 roku, z okazji Jubileuszu 500-lecia urodzinIgnacego Loyoli (1491-1991) i 450-lecia powstania TowarzystwaJezusowego (1540-1990). Obrady sympozjum, które zgromadziłonaukowców reprezentujących różne uczelnie, zarówno państwowejak i kościelne, toczyły się w atmosferze przemian zainicjowanychprzez NSZZ „Solidarność” oraz po ustaleniach OkrągłegoStołu. Sympozjum stało się płaszczyzną swobodnej wymianypoglądów i myśli uczonych zajmujących się historią TowarzystwaJezusowego na ziemiach Rzeczypospolitej.