Zdzisław J. Kijas OFMConv, Początki świata i człowieka - Blaza, Marek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Pytanie dotyczące początku świata i człowieka nieustannietowarzyszy myśli ludzkiej na przestrzeni wieków. Temat ten niejednokrotniebył podejmowany przez filozofów i teologów, a takżeprzez fizyków czy astronomów. Zarówno bowiem nauki humanistyczne,jak i matematyczno-przyrodnicze starają się znaleźćodpowiedź na pytanie dotyczące początku.Przykładem takich nieustannych poszukiwań w tej dziedziniejest monografia teologiczna o. prof. Zdzisława Kijasa OFMConv,prodziekana Wydziału Teologii PAT w Krakowie zatytułowanaPoczątki świata i człowieka, wydana w serii „Myśl teologiczna”Wydawnictwa WAM. Praca ta koncentruje się na zagadnieniachzwiązanych z teologią początku (protologią) i teologią stworzenia,ukazując relacje zachodzące między Bogiem i światem jakoStwórcą i stworzeniem. Wiele miejsca autor poświęca człowiekowi,jego relacji do Boga, a w tym genezie grzechu i słabościludzkiej natury