Pedagogika pastoralna - Sakowicz, Eugeniusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Jednym z najbardziej popularnych (i „obleganych” przez osobyubiegające się o indeks wyższej uczelni) kierunków studiówjest pedagogika. I nic w tym dziwnego. Społeczeństwo, w którymnormy moralne zostały podważone, zachwiane, a nawet zanegowane,doświadcza złożonego kryzysu. Mówi się o poważnym kryzysieszkoły (różnego poziomu – od „podstawówki” poczynającna uniwersytecie kończąc) oraz wszelkich instytucji wychowawczych,w tym również rodziny. Nie jest to tylko kwestia tzw.autorytetów, zagubionych w samych sobie i zakwestionowanychprzez tych, którzy powinni je uszanować. Wszyscy solidarnieuczestniczymy w poważnym kryzysie antropologicznym, któryrównocześnie jest wielkim wyzwaniem i zadaniem dla każdegopoczuwającego się do odpowiedzialności za siebie i za innych.Tym właśnie tłumaczyć należy wielkie zainteresowanie naukamipedagogicznymi przez młodzież maturalną, wybierającą pedagogikęjako kierunek swojej przyszłej pracy zawodowej. Możnateż ten fakt tłumaczyć jako reakcję obronną przed próbą dominacjiosób niewychowanych nad wychowanymi.