Malarstwo Teresy Żebrowskiej - Popiołek, Irena (Horyzonty Wychowania, 2017)
Sytuacja współczesnego artysty, malarza, rzeźbiarza, poetyczy muzyka nie jest łatwa. Od stuleci status artysty i jego pozycjapełne były sprzeczności i dramatów, dzisiaj jednak problemten szczególnie się zaostrzył. Zanikają kanony i punkty odniesienia,które dotychczas były drogowskazem, wyznaczającymkierunek poszukiwań i dążeń poszczególnych artystów. Następujezmierzch autorytetów, zmienia się pojęcie piękna, mnożą sięteorie i nieznane dotychczas konteksty, w jakich funkcjonujedzieło sztuki.