Edytorial - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Pojęcie ethosu, biorąc pod uwagę częstotliwość jego występowania,chociażby w debatach myślicieli, ludzi polityki i mediów,sprawia wrażenie dobrze zadomowionego w naszej kulturze,języku i świadomości. Z drugiej jednak strony, doświadczanaprzez nas codzienność, zdaje się niejednokrotnie kwestionowaćtę postulowaną wszechobecność i wagę ethosu. O czym toświadczy?