Przyszłość wychowania w świecie bez przyszłości* - Kwieciński, Zbigniew (Horyzonty Wychowania, 2017)
Przełom wieków i tysiącleci sprzyjał stawianiu pytań o to, cożegnamy z upływem XX wieku i co nas czeka w wieku XXI.W syntezach i prognozach powstałych na przełomie wieków pojawiłysię zupełnie sprzeczne wizje, które łączyło jedno: głoszeniekońca dotychczasowych dziejów ludzkości.Ogłoszono przeto „koniec historii”, gdyż cywilizacja europejskadotarła – zwłaszcza w USA, Europie Zachodniej, Japonii,Australii i Kanadzie – do kresu swych możliwości, osiągnęła najlepszei trwałe rozwiązania w zakresie demokracji politycznej,gospodarki, dobrobytu i wygody życia rodzin.