Prymat osoby Personalistyczne przypomnienia - Aszyk, Piotr (Horyzonty Wychowania, 2017)
Obserwowany w ciągu ostatnich dziesięcioleci gwałtownyrozwój wielu dyscyplin naukowych budzić może uzasadnionypodziw. Wywołana nim skala przemian oraz zakres zachodzącychzmian dotykających niemal każdego mieszkańca naszejplanety sprawiły, iż wysiłki uczonych lub, trafniej, owoce tychżewysiłków stały się istotną częścią i motorem napędowym rozwojuspołecznego. Specjalistyczna wiedza, będąca efektem działalnościnaukowej, warunkuje dziś sprawne funkcjonowanie rozwiniętychspołeczeństw, wpisana jest w polityczne i gospodarczestrategie, znacząco wpływa na codzienne życie milionów ludzi.Nowym osiągnięciom nauk szczegółowych oraz wdrażanymw ślad za nimi innowacjom technologicznym towarzyszy wielezjawisk, które pobudzają do namysłu nad kondycją ludzką. Prowokująone do pytań o człowieka, jego miejsce w świecie pośródinnych dóbr i wartości. Niniejszy artykuł jest próbą przypomnienia,znanych od wieków, podstawowych prawd etycznych dotyczącychosoby ludzkiej. Przypomnienie tych prawd jest o tyleaktualne, iż w sercu działalności akademickiej i życia uczelnianego,oprócz przekazywania wiedzy, leży troska o kształtowaniewłaściwych postaw moralnych oraz promowanie niezbywalnychpraw przysługujących każdemu człowiekowi.