Subkultury – szansa czy zagrożenie dla młodzieży - Adamczyk, Dariusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Działalność subkultur posiada różne odniesienia w społecznejświadomości. Kojarzy się z czymś niezwykłym, nieprzeciętnym,ale nie zawsze bywa postrzegana jako zjawisko pozytywne czytwórcze. Zwykle zjawiskom subkultury towarzyszą ambiwalentnenastawienia i oceny: od skrajnie pozytywnych, wręcz bałwochwalczych,naśladowczych, poprzez neutralne i umiarkowanepo wyraźnie negatywne, niechętne i krytyczne.