Henri de Lubac, Dramat humanizmu ateistycznego - Kozina, Bolesław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Znakomita książka jezuity francuskiego Henri de Lubaca ukazałasię w Paryżu blisko 60 lat temu, bo w roku 1944, mimo tojest wciąż jak najbardziej aktualna, gdyż dotyka problemów uniwersalnych,dotyczących człowieka pragnącego spotkania z Bogiem.Już sam tytuł: Dramat humanizmu ateistycznego podkreślawagę problemu, nad którym reflektuje Autor. Wynika to z troski,jaką de Lubac roztacza nad człowiekiem współczesnym, którychce żyć bez Boga, na własną rękę szukając szczęścia, wolnościi sensu swojego istnienia. Autor Katolicyzmu mówi o kryzysieduchowym i zbiorowej apostazji, ukazując dramat utraty wiary,a raczej dramat decydowania się na niewiarę, która w konsekwencjiprowadzi do utraty sensu życia.