Janusz Mariański, Między sekularyzacją i ewangelizacją. Wartości prorodzinne w świadomości młodzieży szkół średnich, - Marczewski, Marek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Badania socjologów, którzy zajmują się podstawową wspólnotąrozwoju człowieka i kolebką każdego narodu 1, a więc rodziną,wskazują, że w Polsce stanowiła i stanowi najważniejsze środowiskowychowawcze i socjalizacyjne, zapewniające ciągłośćdziedzictwa kulturowego, narodowego, religijnego i moralnego.Rodzi się zatem pytanie nie tylko o „kondycję rodziny polskiej”(s. 17), spełnianie przez nią podstawowych funkcji społecznych,lecz także – i to pytanie będzie nas przede wszystkim interesować– o „stan świadomości prorodzinnej młodzieży polskiejuczęszczającej do szkół średnich, jaki ukształtował się pod konieclat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku” (s. 20); jakie wartościprorodzinne są preferowane, bo „od rodziny, od jej wewnętrznejstruktury, preferowanych wartości, uznawanych normi wzorów zachowań zależy kształt społeczeństwa” (s. 10). Przezwartości prorodzinne autor rozumie „te wszystkie elementy życiarodzinnego (zarówno modele, jak i wzory), które są przez badanychuznawane za właściwe czy słuszne bądź pozytywnie ocenianewedług kategorii «dobre – złe», a więc na poziomie świadomościzbiorowej” (s. 22).