Peter Kauder, Alfred Petzelt. Pädagogik wieder den Zeitgeist - Szulakiewicz, Władysława (Horyzonty Wychowania, 2017)
Alfred Petzelt, tytułowy bohater książki, należy do klasykówniemieckiej pedagogiki. Urodził się 17 stycznia 1886 rokuw miejscowości Rzadkowo koło Poznania1. W latach 1919-1923studiował filozofię, psychologię, fizykę na Uniwersytecie Wrocławskim.Tam też w 1923 roku uzyskał stopień doktora napodstawie pracy pt. Zur Frage der Konzentration bei Blinden.Promotorem pracy był Richard Höningswald 2. Siedem lat późniejuzyskał habilitację z psychologii, której podstawę stanowiłaksiążka Vom Problem der Blindheidt. W latach 1930-1939 pracowałm.in. w Uniwersytecie Wrocławskim, wykładając psychologię.Po wojnie był dyrektorem Instytutu Pedagogiki Teoretycznejw Uniwersytecie Lipskim (1946-1949), a w latach 1949-1955 pracował w Uniwersytecie w Münster. Należał do wielutowarzystw naukowych. Zmarł 25 maja 1967 roku w Münster.