Beate Beckmann, Phänomenologie des religiösen Erlebnisses. - Machnacz, Jerzy (Horyzonty Wychowania, 2017)
Praca doktorska Beckmann składa się z pięciu rozdziałów:1. Przeżycie religijne w praktyce życiowej i jako temat badańfilozoficznych (s. 18-41), 2. Metoda fenomenologiczna i wydarzeniereligijnego nawrócenia (s. 42-64), 3. Fenomenologia przeżyciaBoga u Adolfa Reinach (s. 65-146), 4. Przeżycie Boga i poznaniaBoga u Edyty Stein (s. 147-285), 5. Logika przeżyciareligijnego i wyniki dla religijno-filozoficznej dyskusji (s. 286-304).Otwiera ją wprowadzenie H.-B. Gerl-Falkovitz (s. 14-17) i kończybibliografia, wykaz osób i pojęć (s. 305-332).Beckmann pisze o przeżyciu religijnym w sposób fenomenologiczny,tj. rzeczowy i jasny. Rozpoczyna od analizy pojęcia„przeżycie”, tym samym otwiera szerokie pole badań, aby przezkoncentrację na „przeżyciu religijnym” zawęzić je do jego istoty.Poświęcone są temu dwa pierwsze rozdziały.