Piotr Natanek, Ruch Światło-Życie w archidiecezji krakowskiej w latach 1971-1996 - Franczyk, Jan (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wśród wielu powojennych ruchów i stowarzyszeń katolickich,jeden wpłynął w sposób szczególny na Kościół katolicki w Polscedoby posoborowej – Ruch Światło-Życie, założony przez charyzmatycznegoduszpasterza, sługę Bożego ks. FranciszkaBlachnickiego. Pierwsze rekolekcje dla ministrantów, nazwaneOazą Dzieci Bożych, ks. Blachnicki przeprowadził w roku 1954.Dziewięć lat później (1963) utworzył Oazę Niepokalanej dladziewcząt, a w 1968 roku – Oazę Nowego Życia dla młodzieżymęskiej. Oazy Dzieci Bożych, będące zalążkiem Ruchu Światło-Życie, były rodzajem obozów harcerskich, które służyły nietylko wypoczynkowi, ale także formacji. Jej fundamentem byłatajemnica chrztu świętego, czyniącego nas dziećmi Bożymi orazcodzienna Eucharystia. Każdy oazowy dzień koncentrował sięwokół jednej z tajemnic różańca, przybliżając historię zbawienia.Nowością było wprowadzenie do praktyki formacyjnej i wychowawczejtzw. metody przeżyciowej rekolekcji wakacyjnych, któraw pełni rozwinięta została w trakcie oaz Ruchu Światło-Życie.