Natoński Bronisław SJ, Jezuici a Uniwersytet Krakowski w XVI wieku, „Klasycy Jezuickiej Historiografii” - Gajda, Janusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Prezentowana książka rozpoczyna nową serię wydawniczą,zatytułowaną: Klasycy Jezuickiej Historiografii. Sam tytuł serii jestdo pewnego stopnia prowokujący, wszak słowo „klasycy” wprowadzałonas zawsze w wielki świat ludzkiej myśli, którą człowiekstarał się zgłębiać. W tym przypadku owi klasycy wywodzą sięspośród jezuitów, a więc obszar naukowej penetracji jest wyraźniezarysowany. Rzecz będzie o tych jezuickich autorach, którzyfaktycznie tworzyli historię przez swe dzieła, na podstawie źródełustnych i pisanych. Te drugie są o tyle ważne, że stają się cennymdokumentem ludzkiej myśli, która w postaci dzieł ich życiastaje się wartością ponadczasową. Tak też to rozumie wydawca,pisząc o tej serii: „Będziemy w niej przypominać szczególnie cenneprace zakonnych historyków dotyczące dziejów kultury polskiej,które w minionym okresie z różnych racji nie miały szansydotrzeć do szerszego odbiorcy” (s. 5). Rzeczą więc godną uwagii zgłębiania staje się pierwsza pozycja zainicjowanej serii wydawniczej,która jest dziełem ks. Bronisława Natońskiego i nosi tytułJezuici a Uniwersytet Krakowski w XVI wieku. Przywołanie tegoautora jako primus inter pares serii stanowi w pewnym sensiewyznacznik zainicjowanego cyklu wydawniczego.