GALERIA „HORYZONTÓW WYCHOWANIA” - Popiołek, Irena (Horyzonty Wychowania, 2017)
Dwa lata temu ukazał się pierwszy numer „Horyzontów Wychowania”.Czytelnikom nie ma potrzeby przypominać ogromnejtradycji, jaką stworzyli w swej historii Ojcowie Jezuici realizującod dziesięcioleci konsekwentny i bogaty program dydaktycznytak przecież licznych swych pedagogicznych inicjatyw niemal nacałym świecie.Wiadomo, że każdy dzień stwarza nowe problemy w pracynauczycielskiej. Zmieniające się czasy, podlegający rozlicznymewolucjom wychowawcy i wychowankowie, lata stabilizacji, alerównież okresy napięć i niepokojów, przemiany systemów społecznychi politycznych – wszystko to stale poszerza obszarwymagań wobec społeczeństwa, ale i wobec każdego i każdejz nas. Ograniczenia wolności niosą dramaty i rozgoryczenie, odzyskanawolność stawia nas wobec konieczności nieustannychwyborów. Jednym z takich wyborów jest decyzja o drodze życiawewnętrznego, o środkach wychowawczych, jakie prowadzić będąprzez życie ku Bogu zarówno wychowanków, jak i wychowawców.„HoryzontyWychowania” to właśnie przestrzeń, w jakiejporuszamy się idąc ku światłu jarzącemu się u końca drogi