Godność człowieka w centrum problematyki pedagogiki kultury - Żurakowski, Bogusław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Godność człowieka rozumiemy jako jego wartościowość,wszak człowiek istnieje wartościowo. Godność to wartościowośćosoby, która wyraża się także poczuciem wartości własnej i grupowej.Godność człowieka zaznacza się w relacji do innych osóbw przestrzeni interpersonalnej. W tej przestrzeni człowiek zawszejest celem, nigdy środkiem do celu.