Biblijne inspiracje pedagogiki – pomiędzy autorytaryzmem a liberalizmem - Bilicki, Tomasz; Sosnowski, Sławomir (Horyzonty Wychowania, 2017)
Alice Miller – szwajcarska psychoanalityczka polskiego pochodzenia,na równi z wychowaniem pojmowanym jako tyraniadorosłych nad dziećmi, krytykuje Kościół. Zarzucając Kościołowieksponowanie czwartego przykazania (czcij ojca swego i matkęswoją), uznaje go za jeden z fundamentów czarnej pedagogiki.Jako jeden z przykładów efektów takiego wychowania podajehistorię dzieciobójcy – Jürgena Bartscha, wychowanka kościelnegoośrodka Marienhausen. Jürgen, gwałcony, tyranizowanyi katowany przez księży z Marienhausen, okrutnie zabił kilkorodzieci, projektując na nie wedle założeń psychoanalizy historięswojego życia.