Jan Preisner SJ, Jezuici w Nowym Sączu przy kościele Świętego Ducha. - Cieślak, Stanisław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wprawdzie kiedy ks. Jan Preisner SJ umierał, na polskiej ziemichwiała się władza komunistyczna i rodziły się pierwsze zrywyku niepodległości, to jednak nie miał on nadziei, że jego właśniedopiero co ukończony i oprawiony w kilku egzemplarzach maszynopispracy pt. Jezuici w Nowym Sączu przy kościele ŚwiętegoDucha kiedykolwiek ujrzy światło dzienne. W końcu w ubiegłymroku, już w zupełnie zmienionej sytuacji społeczno-politycznejPolski, maszynopis ten opuścił zacisze archiwum zakonnegoi ujrzał światło dzienne.