B. Lahno, Der Begriff des Vertrauens, Mentis – Paderborn 2002. - Machnacz, Jarzy (Horyzonty Wychowania, 2017)
Problemem zaufania zajmuje się psychologia, socjologia,filozofia: zaufanie stanowi ważny moment w życiu politycznym,społecznym, religijnym. Dobrze prowadzona reklama, kampaniawyborcza polega na obudzeniu i pozyskaniu zaufania do przedmiotu,czy osoby.Wydaje się, że każdy wie, czym jest zaufanie. Każdy przeżyłcoś takiego jak: zaufanie do samego siebie, zaufanie we własnesiły, czy zdolności; zaufanie do drugiej osoby, bez czego niemożna sobie wyobrazić prawdziwie ludzkiego życia; zaufanie doBoga, jak również zaufanie do instytucji, np.: banku, zakładuubezpieczeniowego, czy do rzeczy, np.: mostu, przez którymamy przejść. Każdy wie, czym jest zaufanie i każdy od razu dostrzega,jak w bardzo różnych sytuacjach mówimy o zaufaniu.