F. Hermanni, Das Böse und die Theodizee. Eine philosophisch – theologische Grundlegung, - Marczewski, Marek (Horyzonty Wychowania, 2017)
„Jeśli zachwyt i przerażenie stanowią początek wszelkichteorii, wtedy zło należy do ich najbardziej prawłaściwych przedmiotów.Zachwycające i przerażające doświadczenia zła (Böse)i nieszczęścia (Übel) stawia całą masę pytań dotyczących istotyi bytowego charakteru czegoś złego (Schlechte), jego pochodzeniai przezwyciężenia, jego stanowiska i celu w całości bytującegooraz jego stosunku do podstawy bytującego. Co znaczyw ogóle «być złym»? Skąd pochodzi coś złego i jak długo będzietrwać? Czy jest ono zupełnie i ostatecznie złe, czy może być doczegoś też dobre, do czego mogłoby ono być dobre? Jak ma sięsprawa zła przed Bogiem? Jeśli byłby On Bogiem dobrym i wystaraczającosilnym byłby w stanie zapobiec złu? Dlaczegofaktyczność zła mówi przeciw egzystencji Boga?”