Edytorial - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Martin Buber w książce zatytułowanej Problem człowiekaomawia antropologiczny status naszych czasów i wymienia dwafaktory, które wywarły poważny wpływ na rozumienie, egzystencję,tożsamość i przyszłość człowieka, a oba noszą znamionakryzysu. Pierwszy z nich ma naturę socjologiczną. Chodzi o to,że zdecydowanie szybko następuje rozkład dawnych, organicznychform bezpośredniego współżycia między ludźmi. Człowiekpoprzez ciągle tworzące się różnorakie instytucje, stowarzyszenia,partie, poprzez globalizację wchodzi w świat anonimowości,który wyklucza możliwość bezpośrednich relacji w wąskim gronie,w środowiskach, które dawały mu poczucie bezpieczeństwa, pokojuducha. Te środowiska to przede wszystkim rodzina, ale takżecech rzemieślniczy, gmina wiejska, miejska, inne lokalne stowarzyszenia.W nich kultywowano żywą tradycję, przypominanohistorię, stawały się więc miejscem poczucia własnej tożsamości.