O tożsamości chrześcijańskiej Rozmowa z Księdzem Arcybiskupem Józefem Życińskim - Ablewicz, Krystyna; Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
KRYSTYNA ABLEWICZ, WIT PASIERBEK SJ: Każdy człowiek posiadaprzedrozumienie własnej tożsamości. Jak Ksiądz Arcybiskup rozumiepojęcie tożsamości przynależnej każdej osobie na mocyjej godności i tożsamości chrześcijańskiej?ARCYBISKUP JÓZEF ŻYCIŃSKI: Dla mnie podstawowe rozumienieludzkiej tożsamości wypływa z tego, iż wszyscy możemy do Bogamówić: Ojcze. Stanowimy, skutkiem tego, jedną wielką rodzinędzieci Bożych, w której zespala nas podstawowe poczucie godności,niezależne od koloru skóry, miejsca zamieszkania czyzdobytych stopni naukowych. Decydujące jest to, że wszyscyjesteśmy dziećmi jednego Boga. W specyficznie chrześcijańskiejperspektywie, jaką wnosi odkupienie przez Chrystusa, za najbardziejistotne uważam sformułowanie Kol 3, 11, mówiące o nowymczłowieku. Podkreśla ono, iż „nie ma Greka ani Żyda,obrzezania czy nieobrzezania, barbarzyńcy, Scyty, niewolnika,wolnego, lecz wszystkim we wszystkich [jest] Chrystus”. Niestety,po blisko 2 tysiącach lat treść tego przesłania nie została jeszczeprzyswojona przez niektórych naszych rodaków. W wyniku tegomamy tropicieli pochodzenia, dla których ulubioną rozrywkąprzedwyborczą jest ustalanie, kto ze znanych polityków mógłbybyć jeszcze Żydem, a kto udaje Greka...