Polska a integracja europejska - Draus, Franciszek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Błędnym jest rozpatrywanie przyszłego członkostwa Polskiw Unii Europejskiej w kategoriach strat i korzyści politycznych, gospodarczych,społecznych, duchowych itp. Takie podejście aniistoty, ani znaczenia polskiego uczestnictwa w procesie europejskiejintegracji w niczym nie przybliża, a wzbudza jedynie intelektualniejałowe i politycznie wątpliwe spekulacje. Myślenie w kategoriachstrat i korzyści jest myśleniem bardzo względnym,czasowo i przestrzennie bardzo ograniczonym, substancjalnie zasadniczoniepewnym. W polityce i gospodarce – tak jak w życiuspołecznym w ogóle – straty i korzyści oczywiście istnieją, ale sąone najczęściej niejednoznaczne, bo po pierwsze mogą one miećcharakter krótkoterminowy, średnioterminowy lub długoterminowy,przy czym to, co jest korzyścią na krótki termin, może okazać sięstratą w dalszej perspektywie, i odwrotnie, a – po drugie – stratyi korzyści wynikające z określonych decyzji czy działań mogą dotyczyćw zróżnicowany sposób różnych grup społecznych, różnychregionów, różnych kategorii obywateli: to, co jest korzyścią dla jednego,może przecież niekiedy oznaczać stratę dla drugiego.