Funkcja integracyjna pieśni a tożsamość osobowa i społeczna - Sojka, Agnieszka (Horyzonty Wychowania, 2017)
Tożsamość jest problemem, który szczególnie interesujebadaczy w kontekście zmian zachodzących w ostatnim stuleciu.Obecnie na temat tożsamości toczą się dyskusje na gruncie różnychnauk w obliczu procesów jednoczącej się Europy. Problemten można określić jako wyzwanie nie tylko dla edukacji XXIwieku, ale dla całego życia społeczno-gospodarczego zarównojednostki, jak i narodów.Niniejszy artykuł jest komunikatem z badań przeprowadzonychna materiale tekstowym polskich pieśni religijnych oraz wywiadachnieskategoryzowanych z uczestnikami koncertów muzykireligijnej, zarówno twórcami pieśni, wykonawcami, jak i słuchaczami.Autorka przede wszystkim chce wskazać na funkcjęintegracyjną pieśni oraz śpiewu, a tym samym na idące za tympoczucie tożsamości osobowej i społecznej członków danejgrupy słuchającej lub wykonującej utwory. Należy zwrócić uwagę,iż integracja odnosi się w tym miejscu do grupy złożonej z różnychosób, w której jednym ze środków integrujących jest śpiew.Pieśń w tym wypadku jawi się jako nośnik pewnych wartościuznawanych i urzeczywistnianych przez grupę osób. W drugiejczęści artykułu autorka określiła funkcję religijno-formacyjną pieśni,która to funkcja z jednej strony odnosi się do wychowania,a z drugiej wiąże się z procesem tożsamości u człowieka