Abp Józef Życiński, Wiara wątpiących - Franczyk, Jan (Horyzonty Wychowania, 2017)
Nawet rozwiązanie podstawowych kwestii dotyczących Boga,Kościoła czy życia wiecznego nie oznacza definitywnego przezwyciężeniawątpliwości w wierze” – pisze abp Józef Życińskiw wydanej w tym roku przez krakowskie Wydawnictwo LiterackieksiążceWiara wątpiących. Praca lubelskiego metropolity skłaniado myślenia i dyskusji nad fenomenem wątpienia, obecnego nietylko wśród agnostyków, ale i wśród osób wierzących. Zawszebyli i są ludzie odczuwający swoisty metafizyczny niepokój, ludziepodejmujący próby dotarcia do tajemnic, które i tak tajemnicąpozostaną. Ludzie, którzy z zazdrością patrzą na tych, którzy jakmatka przechodzącego kryzys wiary młodego Teofila Grodzickiego,bohatera Nieba w płomieniach, bombardowana przez synaabstrakcyjnymi formułami z podręcznika dogmatyki odpowiadaz prostotą: „Pokładam ufność w Bogu (...), że jeśli umrę zaopatrzonaśw. sakramentami, przyjmie mnie do siebie, chociaż nicz tego nie rozumiem”. Są ludzie, których pewność wiary zdajesię nie opuszczać przez całe życie, ale są i tacy, których do końcanie opuszcza niepokój