Józef Wilk SDB, Pedagogika rodziny – zagadnienia wybrane - Dybowska, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2017)
Rodzina uważana jest za nie zastępowalną w wychowaniu.Oznacza to, że prawidłowy rozwój i prawidłowe wychowanie dzieckamoże przebiegać tylko w rodzinie, przede wszystkim zaś w takiejrodzinie, w której dziecko czuje się kochane. Znaczenia rodzinyw życiu człowieka nie można przecenić, jak twierdzi prof. MariaRyś. Każdy bowiem przychodzi na świat w określonej rodzinie,awiększość osób, dorastając, zakłada własne rodziny. Tak więc tematykarodziny jest bliska każdemu człowiekowi.Wśród wielu publikacji,jakie możemy spotkać na temat rodziny, niewiele jest poświęconychujęciu pedagogicznemu środowiska rodzinnego. Pedagogikarodziny ks. prof. Józefa Wilka SDB – twórcy pierwszejw Polsce katedry pedagogiki rodziny – ten brak uzupełnia. Książkaprzedstawia wybrane zagadnienia dotyczące rodziny jako podstawowegośrodowiska wychowawczego ukazując, że człowiek taknaprawdę może w pełni rozwijać swoje człowieczeństwo wtedy,kiedy ma od samego początku swojego życia stworzone ku temuodpowiednie warunki. Te początki to właśnie prawidłowo funkcjonującarodzina jako jedna z wielu dróg, po której kroczy człowiek.Trzeba zaznaczyć, że książka ukazuje rodzinę z jej chrześcijańskimiwartościami tak bardzo charakterystycznymi dla polskiej kultury.Ma to ogromne znaczenie w kontekście włączania się Polskiw struktury Unii Europejskiej