Samotne macierzyństwo i polityka społeczna - Chrost, Marzena (Horyzonty Wychowania, 2017)
Omawiana publikacja powstała w wyniku realizacji projektu Politykasamotnych matek i ich rodzin w Polsce w okresie transformacjiustrojowej, prowadzonego w Instytucie Spraw Publicznych. Tematten jest trudny i pomijany w badaniach, a problemy rodzin niepełnychnie znajdowały się, jak dotąd, w centrum dyskusji publicznychnad polityką społeczną. Intencją zespołu badawczego byłopodjęcie próby opisu zjawiska, sytuacji prawnej i pomocy społecznejrodzinom samotnych matek w Polsce. Tym trzem zagadnieniompoświęcono poszczególne części pracy, w których zamieszczonorozdziały odpowiadające zakreślonemu tematowi. Na końcupublikacji znajduje się obszerna bibliografia (s. 451-466).