Paweł Kaźmierczak, Personalistyczna koncepcja wychowania w nauczaniu Jana Pawła II - Surma, Barbara (Horyzonty Wychowania, 2017)
Człowiek współczesnej doby szuka odpowiedzi na pytania:kim jest człowiek i kim ma się stawać? W konsekwencji, odpowiedzina te pytania stanowią o fundamencie, na którym opierasię istota i cel wychowania. Bez oparcia się na filozofii człowiekanie można mówić o pełnym obrazie wychowania, co podkreślaJan Paweł II. „Tylko wtedy, gdy dobrze się zrozumiało, kim jestczłowiek sam w sobie i co jest ostatecznym celem ludzkiegożycia, poprawnie i logicznie wyłania się problem, jak prowadzićczłowieka do osiągnięcia przezeń osobistego celu” (s.17-18).